Folksam

Kungsbrohuset är en utav de allra attraktivaste och mest fascinerande byggnaderna i Sverige. När Jernhusen sålde byggnaden till Folksam blev många förvånade. Kungsbrohuset ligger i Stockholm i området Norrmalm och stod klart i maj 2010. Det är ett 17 våningshus med en yta som uppgår till 27 000 m2 och utav detta består omkring 19 500 m2 av kontorsutrymme. Ett flertal kända företag har sina kontor i byggnaden, bland annat Walt Disney Nordic, Aftonbladet, Hitta.se, Blocket.se samt en hel del hotell och restauranger, såsom Vapiano.

Kungsbrohuset är en bra investering av Folksam tack vare det energisnåla och miljöeffektiva arbetet som gjorts med byggnaden. Utseendet är fascinerande då det ser ut som att hela byggnaden är täckt av glas, detta stämmer men byggnaden har faktiskt två fasadskikt. Det ena är täckt av 100 % glas medan den inre enbart består av 60 % glas. Tack vare de isolerande materialen mitt emellan de olika skikten blir inomhustemperaturen fem grader varmare. Detta innebär en mycket effektiv isolering rent energimässigt som har imponerat många.

Unikt värmesystem

En annan fascinerande sak med byggnaden är konceptet för att värma upp huset. De använder sig nämligen av omgivningen för att kunna minska energiförbrukningen av el. Byggnaden ligger mycket nära Stockholms Centralstation som är en av de mest besökta platserna i Sverige. Här passerar flera hundratals människor varje dag och genom kroppsvärmen hos besökarna har denna kopplats till Kungsbrohuset i syfte att vara en värmekälla till byggnaden. Detta har faktiskt visat goda resultat då energin för uppvärmning har minskat med så mycket som 5-10 %.

Folksam gjorde alltså en bra affär under 2012 när de köpte Kungsbrohuset för cirka 2 miljarder. Byggnaden är mycket användbar för handel och företagande, samt en byggnad som ligger i framkant när det gäller miljösmarta lösningar och idéer. Det ska bli intressant att se hur byggnaden utvecklas i framtiden, både utifrån ett miljöperspektiv men också utifrån utvecklande av företag. Numera utgör den en viktig plats för samverkan, arbete och utrymme för företag inom ett flertal olika branscher men främst inom media, hotell och restaurang. Har man tidigare aldrig besökt byggnaden kan det vara värt att göra det för att åtminstone få se den omtalade och fascinerande fasaden.