Energieffektiva byggnader

Kungsbrohuset är en av landets mest energieffektiva byggnader. Hela huset är byggt i glas men med hjälp av en speciell teknik kan man, under varma sommardagar, få både ett härligt ljusinsläpp men utan någon hetta. På samma sätt kan byggnaden under kalla vinterdagar behålla värmen utan att släppa ut den. Men det är inte bara Kungsbrohuset som är en energieffektiv byggnad. Det finns ett flertal byggnader både i Sverige och utomlands som har ett fokus på miljön och energieffektiviteten, vilket får anses vara framtidens arkitektur. Nedan ges några exempel.

Ikea

Det välkända företaget Ikea lägger stor vikt på energieffektivitet. Inrednings- och möbelvaruhuset finns över hela världen. Ikea-varuhusen i Norden har satsat mycket på att bli mer energisparande, detta har inneburit att man har investerat i förnybar energi som används som energikälla till lager, varuhus samt övriga lokaler i Norden.

Turning Torso

Byggnaden är 190 meter hög och består av totalt nio kuber där det är fem stycken våningsplan i varje kub. Totalt består Turning Torso av 147 stycken lägenheter samt utrymme för konferens och kontor. Andra förmåner som finns i byggnaden är exempelvis bastu, gym, rum för utsikt, övernattningsmöjligheter för gäster, vinkällare och festvåning. Skyskrapan var redo för inflyttning under november 2005. Turning Torso är det tredje högsta bostadshuset i Europa. Byggnaden har fått ett flertal utmärkelser och priser tack vare sin innovativa arkitektur.

Turning Torso har ett energieffektivt fokus, där uppvärmningen sker med förnybar energi som är 100 % lokalt producerad. Byggnadens samtliga fönster och väggar är dessutom designade för att uppfylla Malmö Stads energimål. Installationen av värme och vatten är mycket energieffektiv eftersom varje lägenhet har möjlighet att justera mätningarna av både vatten- och värmeanvändningen. Detta gör det möjligt att påverka samt styra sin egen energiförbrukning och kostnad.

Powerhouse Kjørbo i Oslo

Denna byggnad är ett bevis på att det också går att göra äldre byggnader energieffektiva. Originalkonstruktionerna uppfördes på 1980-talet och under 2000-talet renoverades de så för att göras mer energieffektiva. Renoveringen slutfördes 2014. Resultatet blev att energiförbrukningen minskade med hela 90 %. All den energi som byggnaden kräver – och mer därtill – produceras av de solpaneler som installerats på taket. Vid renoveringen lades stort fokus på återvinning. Byggnadernas gamla fönster gjordes till exempel om till inomhusdörrar och finns nu inne i själva kontorsbyggnaden. Fasaden består av bränt trä, ett lokalproducerat och miljövänligt material. Det är dessutom underhållsfritt vilket ytterligare minskar påverkan på miljön.