Kungsbrohuset på prestigefylld lista

Kungsbrohuset, som ofta kallas Schibstedhuset, blev klart i maj år 2010 och är placerat mellan Kungsbron och Klarabergsviadukten. Detta är en mycket snygg, modern och bäst av allt energisnål byggnad som till och med hamnat på listan över Sveriges häftigaste byggprojekt.

Smeknamnet har uppkommit eftersom många kända företag har flyttat in som exempelvis Blocket.se, Aftonbladet och Dagens Nyheter, vilka ingår i Schibsted-koncernen.

Varför platsar Kungsbrohuset på listan?

Det om gör Kungsbrohuset till ett så pass häftigt byggprojekt att det landar på plats nummer 10 på listan är sättet som har använts för att spara energi. Går man förbi byggnaden på gatan eller ser en av alla imponerande bilder som har tagits kan man tro att fasaden enbart är gjord av glas. Detta är delvis rätt eftersom den yttersta fasaden är gjord av 100 % glas, men det många inte vet att det faktiskt finns ännu en fasad på insidan. Det innersta lagret är till 60 % tillverkat av glas och den här lösningen lyckas spara energi genom isolerande material som håller luften mellan dessa två fasader varmare än temperaturen inuti byggnaden. Temperaturen mellan dessa lager är upp till 5 grader varmare än vad det är inomhus och detta gör att byggnaden får en mycket effektiv typ av isolering.

Ytterligare sätt att spara energi

Förutom Kungsbrohusets snygga exteriöra look och smarta fasadlösning har gruppen bakom byggprojektet även kommit på ett sätt att utnyttja omgivningen för att spara ännu mer energi. Stockholms centralstation är en av de platser i staden som besöks allra mest och dess närhet till Kungsbrohuset har gjort att det används som uppvärmningskälla. Kroppsvärmen hos de som besöker centralstationen lagras och minskar den energi som krävs för uppvärmning av Kungsbrohuset med så mycket som 5-10 %.

Stor variation under ett och samma tak

Strategisk Arkitektur är de som ligger bakom detta fascinerande byggprojekt som sträcker sig över 27 000 m2 och 17 våningar. Walt Disney Nordic har kontor i byggnaden och sammanlagt huserar olika verksamheter 19 500 m2 av den totala ytan, men här finns även hotell och restauranger. Kungsbrohuset är den ultimata platsen för både arbete och annan vistelse på grund av dess närhet till bland annat T-centralen och Arlanda Express, vilket för det enkelt och smidigt att ta sig vidare till nästa destination. Byggnaden ligger även i närheten av Stockholms innerstad med ytterligare transportmöjligheter, underhållning och andra aktiviteter.