Ljusinsläpp utan hetta

Kungsbrohuset är en byggnad som är mycket speciell och attraktiv. Dels huserar en mängd välkända och framgångsrika företag i byggnaden. Dessutom har den ett av Stockholms bästa lägen, med gångavstånd till Stockholms Centralstation och alla dess kommunikationer.

Det är dock inget av detta som resulterat i att Kungsbrohuset uppmärksammats och blivit känt även internationellt. Det är istället det faktum att Kungsbrohuset är en av världens mest energisnåla och miljövänliga byggnader som har gjort. Detta har byggnaden lyckats med genom en mängd unika och okonventionella byggnadsmetoder.

En sådan metod är det glas och de fasader som byggnaden använder. Tittar man på Kungsbrohuset utifrån ser den ut precis som vilken glasbyggnad som helst. Det är den dock verkligen inte. Byggnaden består nämligen av två fasader. Den yttersta av dessa är helt och hållet täckt av glas, medan den innersta endast är täckt till 60 procent av glas. Mellan dessa båda fasader finns det i sin tur isolerande material vilka skapar en temperatur mellan fasaderna som är cirka 5 grader varmare än temperaturen inne i själva byggnaden. Resultatet av detta är en isolering som är oerhört energisnål och som kraftigt minskar värmeutsläppet.

Detta innebär alltså att byggnaden hålls varm under vinterhalvåret. Men hur ser det då ut under sommarhalvåret när solen ligger på? Faktum är att glaset som omger Kungsbrohuset även är gjort med detta i åtanke. Glaset som används är nämligen en speciell typ av miljöglas. Denna typ av glas är skapat på ett sätt som resulterar i att det ger ett bra ljusinsläpp, men samtidigt som det gör det så håller det även ner temperaturen genom att fungera som en typ av isolering mot hetta. Dessutom ingår vatten från närliggande Klara sjö i denna process. Vattnet bidrar nämligen till nedkylningen av byggnaden.

Som om inte detta vore nog använder sig byggnaden dessutom av en svensk uppfinning för att reglera dess värmenivåer. Denna uppfinning är gjord av fiberoptik, och den samlar upp solljuset från byggnadens tak för att sedan reglera värmen och skicka den vidare till de inre delarna av byggnaden.

Byggnaden ligger i framkant

Miljömässigt är Kungsbrohuset ett föredöme, och det är något vi svenskar bör vara stolta över. Oavsett om det är kall vinter eller varm sommar så klarar Kungsbrohuset att på ett unikt sätt skapa en behaglig temperatur inne i byggnaden. Detta görs dessutom på ett mycket energisnålt sätt, något som gör Kungsbrohuset till en av världens mest miljövänliga byggnader. Detta är något Kungsbrohuset mottagit internationella priser för!